January 5, 2019

12 garsonjera sa savršenim rasporedom

Samo zato što je vaša garsonjera manja od 40 kvadratnih metara, ne znači da se u njoj morate osjećati kao u maloj sobici studentskog doma.

Naravno da ne možete povećati broj kvadrata stana. No, uz dobro planiranje prostora i pametnim odabirom namještaja, možete iskoristiti svaki rasploloživi kvadratni centimetar prostora i stvoriti dom koji zaslužujete – bez velikih građevinskih zahvata.

Raspored s fokusom na druženje

Stvorite dojam većeg prostora tako što ćete kreirati odvojene stambene zone. Ali koliko kvadrature dodijeliti za svaku od zona? Razmislite što će vas učiniti više sretnijim. Volite gledati filmove s prijateljima? Nema problema. Vlasnici ovog apartmana kreirali su veliki dnevni boravak dostojan zabave žrtvujući spavaći dio i prostor za objedovanje.

Pretvorite svoju garsonijeru u hotelsku sobu

Ako ste uvijek u pokretu i vaš je stan mjesto gdje se samo tuširate i spavate, zašto ga ne biste uredili kao hotelsku sobu? Na primjer, ovaj stan od 28 kvadratnih metara ima sve karakteristike kao i moderni hotelski smještaj. Sve je u njemu postavljeno na metar od kreveta, uključujući elegantnu čajnu kuhinju, nekoliko komada retro namještaja i, naravno, mini bar (na prozorskoj dasci). No, zvijezda ovog stana, kao i u svakoj elegantnoj hotelskoj sobi, je udoban krevet.

Uredite stančić namještajem iz sredine prošlog stoljeća

Kada je riječ o dizajnu malog prostora, ništa ne može nadmašiti odabir namještaja iz sredine prošlog stoljeća. U usporedbi s mnogim suvremenim stilovima, dizajn iz sredine prošlog stoljeća fokusiran je na pod, što čini stropove i prozore višim. Takav je slučaj i u ovom osunčanom studio apartmanu površine 25 kvadratnih metara.

Povećajte životni prostor galerijom

Ako imate visoke stropove, razmislite da spavaći dio smjestite u potkrovlje. Na isti je način ovaj mali studio stan od svega 18 kvadrata postao dupleks sa spavaćom sobom na spratu i udobnim dnevnim boravkom. No, to nije jedini razlog zbog kojeg ovaj stan izgleda veće. Zidovi i dekor u bijeloj boji također su pridonijeli stvaranju otvorenog i prozračnog prostora. Ako vas muči gdje smjestiti stvari, uvijek možete iskoristiti stepenište za ugradnju dodatnih ladica i polica.

Multifunkcionalan namještaj

Ovaj stan manji je od 18 kvadratnih metara i dobar je primjer kako pametno smješten namještaj, u ovom slučaju krevet, može transformirati minijaturno stanovanje u maleno udobno utočište. Ovdje je lijepo uređen krevet postavljen na savršenom mjestu, a služi za spavanje i druženje.

Optimizirajte prostor

Kada je riječ o optimizaciji prostora predstavljamo vam studio apartman od 32 kvadratna metra uređen za par i njihova dva psa. Održavanje rasporeda fluidnim bilo je ključno kod osmišljavanja ovog stana, kako bi prostor mogao transformirati prema potrebama vlasnika, što je bilo moguće uz dvostruku ulogu namještaja. Komad poput modularnog kauča i “rastezljivog” stolića za kahvu mogu brzo preobraziti dnevnu sobu u trpezariju. Pogledajte zid nasuprot TV-u? Skriva krevet.

Iskoristite svaki kutak

U ovom je malom gnijezdu iskorišten svaki kutak kako bi se stvorile tri odvojene stambene zone. Mala niša u kutu stvorila je savršeno mjesto za krevet i dodatni prostor za pohranu. Nasuprot stola za objedovanje nalazi se dvosjed kao glavni element dnevnog boravka. Tepih ispred je poslužio kao vizualna barijera između područja.

Iskoristite podnožje kreveta

Postavljanje namještaja uz podnožje vašeg kreveta još je jedan sjajan način za razdvajanje dnevnog i spavaćeg prostora. Možete koristiti kauč ili stol, ili oboje, kao što je prikazano u ovom svijetlom i živopisnom mikro-potkrovlju. Ima li vaš stan ulazni hodnik? Pokušajte glavnu sobu ne zatrpavati stvarima i namještajem koji možete smjestiti u hodnik.

Dizajnerska rješenja vrijedna ulaganja

Ako ste vlasnici garsonjere (studio apartmana), razmislite o ulaganju u pametne ugradbene uređaje i fleksibilan namještaj, koje će vaš prostor učiniti većim, što također može povećati vrijednost nekretnine kada dođe vrijeme za prodaju.

Ugradbeni zidni ormar iza kauča skriva krevet, dok komoda ispod TV-a pruža dodatni prostor za odlaganje stvari. Inovativno rješenje kao što je višestruka uloga kuhinjske konzole koja može biti stolić za kahvu, radni stol ili prostor za objedovanje još je jedan plus ovog pametno dizajniranog stana.

Niski stropovi? Nema problema!

Podjela prostora na različite funkcije u studio apartmanu oblika kutije s niskim stropovima pravi je izazov. Tajna leži u odabiru pravog namještaja. Ovaj stan uređen je različitim niskim namještajem, koji ne zauzima puno okomitog prostora, tako da se strop čini višim.

Ovaj je raspored koji lako možete kopirati, a postavlja krevet u pune veličine u blizini niske sofe kako bi se stvorio dodatan prostor za sjedenje. Pregrada u podnožju kreveta najviši je objekt u stanu, a odvaja prostor spavanja od trpezarije.

Zavjese? Da molim!

Ne želite da vas gledaju iz kuhinje dok ste u krevetu? U spavaćoj se sobi možete osjećati ugodnije ako postavite pregradu. Danas postoji puno načina na koje možete stvoriti željenu privatnost, od pregrada do kliznih staklenih stijena. Ali i jednostavne zavjese mogu biti jednako učinkovito rješenje, kao u ovom stanu veličine 41 kvadratnog metra.

Povoljna rješenja

Transformacija vaše garsonjere u udoban jednosobni stančić je moguća i s više povoljnih elementa. Tri su detalja u ovom stanu bila dovoljna za stvaranje malog udobnog utočišta.

Prvo, regal je poslužio kao funkcionalna pregrada.  Ako tražite rješenje koje neće blokirati sunčevu svjetlost, ova je jedinica savršena mala prostorna particija. Također, pruža praktičan prostor za pohranu, koji je potreban u gotovo svakom stanu.

Slijedi lijepi, veliki tepih postavljen u dnevnoj sobi. Budući da su zidovi goli, šarena podna obloga daje prostoru malo stila i osobnosti. I posljednji element je stolić/sanduk. Budući da je proziran, čini se kao da ne zauzima površinu.

Izvor: www.jutarnji.hr