February 22, 2021

DIZAJN ENTERIJERA SEOSKE KUĆE U SKANDINAVSKOM STILU

Uređenje seoske kuće teže od stana, jer morate izračunati sve detalje, a ne izgubiti iz vida ništa. Nakon planiranja i analize svih tehničkih problema, prelazimo na dizajn. I ovdje nije sve jednostavno. Za početak, preporučujemo izradu projekta uzimajući u obzir sve tehničke detalje i dizajnerske odluke. Da biste kreirali, prvo biste trebali odlučiti šta želite. Predlažemo da obratite pažnju na skandinavski stil. Koje su njegove prednosti i značajke? Sad ćemo reći.


Ugodnost, prostor i udobnost

Skandinavski stil, koji potječe sredinom prošlog stoljeća, utjelovljuje udobnost i jednostavnost. Stvara izvanrednu udobnost, u međuvremenu se ne odlikuje pretencioznošću. Nastao je kao suprotnost pompi i luksuzu koji su tada vladali u ostatku Europe. Predstavljeni smjer sjevernih zemalja je jednostavan i funkcionalan.

Duga bijela baterija ispod prozora dnevne sobe

Trenutno se uklapa u potkrovlje, podupirući osnovne ideje ovih trendova. Spoj ljepote, udobnosti, jednostavnosti i ugodnosti nevjerojatno je utjelovljen u ovom smjeru, što je idealno za seosku kuću.

Crni TV panel na svijetlosivom zidu dnevne sobe

Ime stila govori samo za sebe. U asortimanu prevladavaju hladne boje, dok je glavna bijela. Razmatrani stil bez bijele boje ne postoji. Dizajn pozdravlja jednostavan i udoban namještaj. Na neki se način ovaj stil može nazvati tvrdim. To ne podrazumijeva slobodnu ideju, sve je u njoj zamišljeno i odgovara postojećoj shemi. Svaki detalj ima svoje mjesto, svrhu i mora jasno ispunjavati potrebnu funkciju. U njemu nema ništa suvišno. Svi su dijelovi skladno povezani i nadopunjuju se.

Prepoznatljiva svojstva

Svaki stil ima svoje posebnosti, po kojima ga je moguće prepoznati među tisućama drugih. Unatoč činjenici da predstavljeni kombinira elemente mnogih modernih trendova, ima posebne nijanse.

Otvoreni bijeli ormar u dnevnoj sobi privatne kuće

Na primjer, postojanje kulta ekologije. Materijali za dekor odabrani su u najvećoj mjeri prirodni – namještaj i prozorske daske od prirodnog drva, tepisi izrađeni od vune, zidovi od gipsa (bez umjetnih tapeta), ako je moguće, prozori su uokvireni drvenim okvirima. Razmatrani trend naglašen je prisutnošću živih zelenih biljaka u sobi. U ovom se slučaju razlikuje od eko stila u prevladavanju neutralnih čvrstih boja, dok prvi naglašava sve nijanse zelene. Analizirat ćemo detaljnije.

Unutrašnjost

Prva značajka koja ističe unutrašnjost ovog trenda je bijela. Temelj je stvaranja projekta. Može se koristiti i siva ili bež nijansa. Međutim, topli tonovi manje su karakteristični za moderni skandinavski stil. Jednobojne obojene hladnom svijetlom bojom imaju i praktičnu vrijednost – vizualno proširiti prostor. Takav okvir daje više slobode, a ujedno pokazuje opseg te “slobode”. To je najupečatljivija značajka stila- kombinacija nespojivog.

Interijer kuhinje i dnevnog boravka u skandinavskom stilu

Svijetli detalji prihvatljivi su u unutrašnjosti. To mogu biti sofe, ormarići, stolice ili stol u kontrastnoj sjeni. Obično se nalaze žuta, bež, siva. Nasuprot općenito neutralnoj pozadini, izgledaju svijetlo, ali ne i blještavo. Ovaj je stil miran i udoban. Još jedna značajka je prisutnost kamina. Osim toga, nezamjenjiv je detalj koji doprinosi stvaranju tople atmosfere.

Svijetle crvene stolice u kuhinji skandinavskog stila

Eksterijer

Jednostavnost i naturalizam također prevladavaju u vanjskoj oblozi. U osnovi, zidovi su obojeni bijelom bojom, ili izrađeni od drveta. Plava, crvena ili smeđa boja su također dobrodošle. Na pročeljima kuća odjevenih na ovoj slici možete vidjeti poprečne ili okomite grede, stvarajući vanjske granice zida – još jedno odlika karakteristike smjera: jasne linije i granice. Grede su izrađene od prirodnog tamnog drveta i lakirane su.

Mala seoska kuća skandinavskog stila

Okvirna kuća u skandinavskom stilu s panoramskim prozorima

Veliki, čak i grubi prozori na nekoliko katova obilježje je po kojem možete prepoznati opisani stil. U unutrašnjost donose puno svjetla, a izvana predstavljaju jedan od glavnih detalja. Uz to, takva je kuća ukrašena velikom količinom zelenila zbog travnjaka i cvjetnih kreveta oko zgrade.

Glavni detalji

Ispitavši različite osobine i napokon dajući prednost skandinavskom stilu, pristupamo njegovom dubokom proučavanju. Obratimo pozornost na detalje koji čine osnova ovog trenda:

Detalji: namještaj, pribor, kamin, tekstil

Boja:   narančasta, bijela, siva, ružičasta, plava, zelena, prirodna boja opeke, crna, siva, bež, breskva, metalik

Materijal: koža, drvo, prirodni materijali, kamene, drvene grede, nesintetičke tkanine, metal, slama, staklo

Primjer: bijela sofa od prave kože, drvena figurica čovjeka futurističkog izgleda, pravi smeđi kamin od kamena, bež lanene zavjese, stropna svjetiljka u obliku velikih žarulja na dugoj žici

Interijer male seoske kuće u skandinavskom stilu

Namještaj

Komadi namještaja u predstavljenom stilu su utjelovljenje jednostavnosti i praktičnosti. Izrađena je od prirodnog drva. Zatim je obojeno bijelo, ili jednostavno lakirano. Kupnja sofa i fotelja od prave kože je dobrodošla. Primjena eko kože je također prihvatljiva.

Izravna kauč bez bočnih zidova u bijeloj dnevnoj sobi

Krevet je napravljen uglavnom od prirodnog drva. U unutrašnjosti spavaće sobe nalazi se daleko od zidova. Treba napomenuti da sivi i narančasti trendovi prevladavaju u bojanju posteljine, ponekad su akcenti učinjeni na hladno plavoj ili zelenoj boji.

Interijer male spavaće sobe u skandinavskom stilu

Ostatak namještaja postoji samo zbog funkcionalnosti. Ugradbeni zidni ormarići, viseće stolice za ljuljanje, izvorni oblik polica – svi komadi namještaja imaju svoju namjenu i predstavljaju ukras unutrašnjosti sobe preko noći.

Pribor

Deke i omoti od krzna i vune nisu samo predmet koji vam omogućuje da se zagrijete u hladnim zimskim večerima. U skandinavskom dizajnu oni su pribor koji se odnosi na podrijetlo stila – hladne sjeverne zemlje.

Reflektor u unutrašnjosti skandinavske dnevne sobe

Manji detalji zaštite okoliša su dobrodošli. Drvene ukrasne police, ukrasi u duhu futurizma ili kubizma (koji također predstavljaju utjelovljenje prijaznosti za okoliš). Ravne ili cvjetne posude obojene kutnim uzorcima sa živim biljkama također pokazuju ovaj stil.

Unutrašnjost dnevnog boravka sa kaminom u privatnoj kući

Kamin kao sastavni dio

Još jedna referenca na oštru sjevernu klimu je kamin. Sastavni je atribut dnevne sobe. U modernom tumačenju, on ne služi zagrijavanju prostora, već dodatni pribor za ukrašavanje. U međuvremenu, pravi štednjak donosi svoje karakteristike: miris drva i živa vatra u sobi, poseban ugođaj topline i udobnosti. Izrađen je i od prirodnih materijala. Osnova je kamen ili gips, talkohlorit se može koristiti za oblaganje (tada će peć dobro zadržati toplinu i zagrijati kuću). Također, za vanjsko uređenje može se koristiti ukrasni kamen ili drvena greda. Rešetka od kovanog željeza dat će poseban šarm čitavoj dnevnoj sobi i zaštititi pod od nakupljanja vrućeg ugljena na njemu.

Kamin u kutu dnevne sobe seoske kuće

Ako u projekt nije moguće uvesti pravi kamin, koristite elektronički ili lažni, u koji je potrebno postaviti svijeće ili arome. Obje opcije bit će dostojna zamjena za prirodni kamin. U svakom slučaju, predloženi element potreban je u skandinavskoj unutrašnjosti.

Rasvjeta

Rasvjeta igra značajnu ulogu u skandinavskom stilu. On dobiva veliki udio pozornosti. U ovom stilu nema mjesta za tamne sobe. Obilna rasvjeta je dobrodošla na svaki mogući način.

Interijer dječje sobe u skandinavskom stilu

Zbog velikog broja prozora, soba je osvijetljena što je više moguće tijekom dana. Navečer bi ovu funkciju trebalo zamijeniti umjetnim svjetiljkama. Karakterizirano prisutnošću u prostorijama velikog broja rasvjetnih tijela: svih vrsta svjetiljki, podnih svjetiljki, zidova, pa čak i svijeća, kamin također u određenoj mjeri igra ulogu svjetiljke.

Organizacija rasvjete u kuhinji skandinavskog stila

Što se tiče svjetla. Skandinavski interijer karakteriziraju originalni elementi za pričvršćivanje na zid u obliku velikih žarulja, podne svjetiljke sa zakrivljenim nogama, skela s originalnim autorskim dizajnom – sve što možete smisliti. Rasvjeta također obiluje bilo kakvim rasvjetnim tijelima, ukrašenim vlastitim rukama prirodnim materijalima.

Kuhinja-dnevni boravak u skandinavskom stilu sa balkonom

Skrivena rasvjeta je rijetka. Imamo velike svjetiljke neobičnog oblika s izvornim nijansama.

Raspon boja

Iz prethodnog možemo zaključiti da u skandinavskom interijeru prevladavaju hladne svjetlosne nijanse, čija je osnova bijela. Zidovi su obojeni sivom, bijelom, rjeđe – bež. Namještaj i pribor trebali bi se razlikovati za nekoliko tonova od glavnog. Često je paleta smeđa ili tamno siva, rjeđe – plava, narančasta ili zelena.

Interijer spavaće sobe seoske kuće u skandinavskom stilu

Česta boja u ovom stilu je narančasta. Može uokviriti namještaj, svjetiljke, police ili razne dodatke. Postoji i plava. Rijetko čini osnovu velikih predmeta. Češće djeluje za uokvirivanje malih dodataka. Iako u ovom tonu možete pronaći stolice, police ili deke – sve ovisi o osobnim preferencijama vlasnika.

Interijer dječje sobe u seoskoj kući skandinavskog stila

Također, skandinavski stil u unutrašnjosti seoske kuće napravljen je bež ili breskvastom osnovom. Unatoč činjenici da u paleti stoji u rangu toplih nijansi, cjelokupna atmosfera nikako nije ista. Zbog minimalističkih struja u postavkama i drugih detalja hladnih nijansi, on podržava vodeću ideju konciznosti i „krutosti“, istovremeno stvarajući ugodno raspoloženje na svoj način.

Interijer male kuće u skandinavskom stilu

Glavna svrha cvijeća je prenijeti hladnu atmosferu sjevernih zemalja Europe, naglasiti minimalizam i funkcionalnost glavnih i sporednih detalja toka.

Primjeri

Raščlanjeni su osnovni zakoni na kojima se stil temelji. Nudimo nekoliko primjera. Možda će se nekome svidjeti.

Tirkizni kauč u dnevnoj sobi seoske kuće

Kuhinja

Skandinavski stil je sjajan za stvaranje dizajna kuhinje. Svijetle boje naglašavaju plemenitost sobe i daju joj svečanost.

Interijer bijele kuhinje u skandinavskom stilu

Kutna kuhinja privatne kuće u bijelom

Bijele kuhinjske jedinice i uređaji iste boje činit će osnovu. Dodajte masivan stol od drva. Iznad nje postavljamo svjetiljku izvorne sjene izrađene od prirodnih materijala (tkanina, slama itd.) Oko stola postavljamo drvene stolice s visokim naslonima. Boja može biti bijela, bež ili samo otvoriti proizvod lakom, a on će imati svijetlo smeđu nijansu. Sliku nadopunjujemo sivim tekstilom: stolnjakom, salvetama i zavjesama (za ljubitelje kontrastnih struja, za tekstil možete odabrati zelenu ili plavu boju). Dizajn kuhinje u skandinavskom stilu je spreman.

Dnevna soba

Mjesto gdje se okupljaju rodbina i prijatelji. Trebao bi biti prostran i udoban. U seoskoj kući skandinavski duh, koji će stvoriti osjećaj slobode, pogodan je za utjelovljenje ovih funkcija.

Stare registarske tablice na bijelom zidu dnevne sobe

Svjetlosni zidovi. Dodajte sivi namještaj: kauč prekriven prirodnom tkaninom, možete dodati poufove ili stolice. Pod od smeđeg drva ili laminata donijet će toplu notu. Na njemu položimo tepih od krzna tamnije ili svjetlije boje. Nisko dugačko zidno postolje (u ekstremnom slučaju stol) neophodan je minimum za dnevni boravak skandinavskog stila. Zavjese su lagane, ali se razlikuju od glavnog tona. Obratite pažnju na rasvjetu. Nekoliko zidnih svjetala, moderan, strogi stropni luster dobro je prilagođen, podne svjetiljke – poželjno je da su svi ovi elementi prisutni u sobi, a istovremeno imaju neobičan dizajn.

Stubište s žaruljama u unutrašnjosti dnevnog boravka u skandinavskom stilu

I obavezan detalj, bez kojeg nema “skandinavske” dnevne sobe – kamin. Prava peć koja zrači toplinom i udobnošću stvara cjelovitu sliku.

Izvor: hr.expertolux.com/interer/skandinavskij-stil-v-interere-zagorodnogo-doma