January 10, 2019

Moderan i funkcionalan mali stan uređen za mladu ženu

U ovom malom stanu od 33 kvadratna metra, autori projekta su bili fokusirani na praktičnost i estetsku komponentu, racionalno koristeći svaki kvadratni metar u okviru općeg koncepta.

Cilj dizajnera interijera bio je stvoriti jednostavne, čiste linije, svjetlo, mehke boje bez nepotrebnog opterećenja životnog prostora, pazeći na funkcionalnost. Gdje god je to bilo moguće, stvorili su sistem za skladištenje velikog kapaciteta.

Klijentica je u svom malom stanu željela opremu i dekor jasnih linija bez nepotrebnog namještaja i suvišnih detalja. Prilikom uređenja klijentica je imala dvije želje: odvojenu spavaću sobu i veliki sistem za odlaganje stvari. No, nije sve išlo sasvim glatko. Ugao glavnog zida koji je prolazio pored ulaza učinio je nepravilni oblik prostorije, ali su dizajneri uspjeli smisliti dobro rješenja. Postavili su ormariće na zid i geometrija je ispravljena. Televizor je ugrađen u jedan od ormara, kuhinja je smještena tik uz ulazni hodnik, s trpezarijom na kraju, stvoren je mali dnevni boravak i spavaća soba s prozirnim staklenim kliznim vratima.

Površine su svugdje ujednačene, što vizualno povećava prostor. Pod u hodniku i kuhinji je svijetao drveni granit, u sobi hrast. Zidovi su obojeni u bijelo. Pod i zid u kupaonici su prekriveni porcelanskim pločicama, a kako visina nije previsoka (2,55 m) strop je iste boje kao i zidovi, što je učinilo stan prostranijim.

Izvor: www.jutarnji.hr