February 19, 2021

MOŽE LI ŽIVOT U PRIZEMLJU BITI UGODAN? ITEKAKO MOŽE! STAN OD 64 KVADRATA SA VLASTITIM ULAZOM

U prizemnom stanu bitno je preusmjeriti fokus na scenarij koji se odvija u stanu, a ne vani

Može li život u prizemlju biti ugodan? Svako od nas ima svoje mišljenje, neki bježe od prizemlja glavom bez obzira, neki ga vide kao dobru investiciju zbog niže cijene, neki žive u njemu cijeli život … Uglavnom, riječ je o vrlo raširenom životnom prostoru koji ima brojne specifičnosti, a kako u prizemlju stvoriti dojam svjetlijeg, većeg i toplijeg prostora možete saznati iz primjera koji slijedi.

image

image

image

image

Riječ je o dvosobnom stanu površine 64 kvadratnihmetara, smještenom u prizemlju zgrade s vlastitim ulazom i prozorima okrenutim na prometnu ulicu. Mnogi će pomisliti da nije neka sreća, no, nije ni tragedija. U prizemnom stanu bitno je preusmjeriti fokus na scenarij koji se odvija u stanu, a ne vani, što su dizajneri ovog stana i napravili. Enterijer je prozračan i otvoren: dnevni boravak kombinira se s kuhinjom-blagovaonicom, svijetlim bojama i modernim namještajem.

image

 

image

image

image

U prizemlju je uvijek bitno postići efekt prozračnosti i što veće osvijetljenosti u svim dijelovima prostorija, tako da se preporučuje ugradnja staklenih prozora i vrata gdje god je moguće kako bi se taj efekt pojačao. U ovom slučaju to je i napravljeno te je u dnevnoj zoni zastorima svijetlih nijansi disperzirana prirodna svjetlost kako bi se izgubio osjećaj da je stan na ulici.

image

image

image

image

Uz to u uređenju su korišteni materijale, boje i rasvjeta koji stvaraju topao ugođaj u prostoru te svjetlije nijanse kako bi se stvorio dojam veće količine svjetlosti. Ako se koriste žarke boje, preporučuju se one iz toplog dijela spektra kao što su crvena, žuta ili narančasta, ali više kao atraktivni akcenti u prostoru. Također stan obiluje toplim prirodnim materijalom, kao što je to drvo – u obliku parketa i pojedinim elementima namještaja.

image

image

image

image

S obzirom na nedostatak pogleda u prirodu, stan je ispunjen sobnim biljkama, ali onim koje opstaju u prostorijama sa smanjenom količinom dnevnog svjetla. Od ukrasa su još tu fotografije s apstraktnim motivima te keramičke vaze sa granama iz prirode kako bi se pojačao barem psihološki dojam pogleda u prirodu.

image

image

image

image

image

image

Jedini nedostatak je možda spavaća soba koja u ovom domu nema prozore, ali su lijepi zidovi u boji terakote to nadoknadili.

image

Izvor: www.jutarnji.hr/domidizajn/interijeri