June 10, 2019

Sedam stvari koje bi svaki dom trebao imati

Pogledajte koje bi to stvari trebao imati apsolutno svaki životni prostor!

Bez obzira na to radi li se o manjem stanu ili prostranoj kući, neke su stvari u interijerima potpuno nepotrebne te zauzimaju suviše mjesto. Zbog njih često zanemarujemo detalje koje bi svaki stambeni prostor trebao imati kako bismo se u njemu osjećali ugodno i ‘kao kod kuće’. Pogledajte o kojim se to detaljima radi.

1. Umjetnine koje volite

Ako ste jedni od onih koji uživaju u umjetninama poput slika, suvenira ili drugih sličnih stvarčica, nemojte ih ni slučajno zanemariti pri uređenju dnevnog boravka, spavaće sobe ili potkrovlja. Zidovi ne trebaju biti ograničeni samo za dekorativne slike poznatih umjetnika, na njih možete objesiti mnoge druge zidne ukrase – izbor je na vama.

2. Dekorativni stolić u hodniku

Ah, ti stolići! Iako sasvim jednostavni, svejedno uvijek osvježe prostor u kojem se nalaze. Hodnici su često skučene prostorije u domu koje ne omogućavaju previše slobodnog mjesta za gomilanje stvari. Ipak, dekorativni stolić ili manja komoda uvijek su dobrodošli – kako za držanje ključeva od stana ili automobila, tako i za poneki suvenir ili biljku koja će vizualno ‘osvježiti’ cijeli hodnik.

3. Tekstil na stolu

Iako je mnogima još uvijek asocijacija na nedjeljni ručak kod bake, stolnjak nikad nije izašao iz mode.. Ipak, priznajemo, modeli i dizajni nešto su drugačiji nego što je to bilo prije 20-ak godina – što je i logično. Ako niste skloni stolnjacima, dobra vijest je da novi trendovi u uređenju interijera vole stolnjake koji ostavljaju dojam ‘zgužvanosti’. Najpopularniji su stolnjavi pamučnih materijala, a osim klasičnog stolnjaka uvijek se možete odlučiti za traku na sredini stola ili podmetače.

4. Biljke su uvijek dobitna kombinacija

Cvijeće u domu više je od prolaznog trenda, ono u cijeli interijer unosi osjećaj svježine, dekora i glamura, bez obzira na to o kojoj se vrsti biljke radi. Rezano cvijeće u vazama, zelenilo u velikim teglama ili biljke penjačice… Za što god se odlučili, vodite se svojim srcem i sigurno nećete pogriješiti.  Isto tako, vodite računa o uvjetima u kojima možete uzgajati odabrane biljke.

5. Rasvjeta čini razliku

Umjesto klasičnih svjetiljki ili lampa, zašto se ne biste odlučili za kombinaciju rasvjete? To će dodatno osvježiti vaš dom koji će izgledati mnogo zanimljivije i privlačnije, kako vama, tako i vašim gostima. Višestruki izvori rasvjete poželjni su u svakom prostoru, bilo da je riječ o kuhinji, kupatilu ili balkonu. Dodavanjem barem jedne svjetiljke osnovnoj rasvjeti u vašem domu odmah će se podići cijeli interijer.

6. Police za knjige

Savršeno rješenje za sve ljubitelje knjiga koji jedva čekaju da nakon napornog radnog dana sjednu u udoban kauč i opuste se uz svoje omiljeno štivo. Čak i u slučaju da baš niste preveliki ljubitelj romana ili ljubića, polica za knjige potpuni je ‘must have’ komad namještaja u vašem domu. Osim što će vam savršeno poslužiti za skladištenje suviših stvari u sobi, može biti idealna dekoracija!

7. Vješalice kao dekoracija

Svi znamo čemu prvenstveno služe vješalice, a to je za čuvanje kaputa, jakni i ostale odjeće koju nosimo izvan kuće. Međutim, one itekako mogu biti i određena dekoracija u unutarnjem prostoru. Vašem domu vješalice tako mogu donijeti potpuno novu i drugačiju perspektivu, a to je ono što kod uređenja ili renovacije stana nastojimo postići.

I na kraju, zapamtite sljedeće – važno je da birate one komade namještaja, detalje i dekoracije koje se prvenstveno sviđaju vama, a tek onda drugima. Ipak, vi ste ti koji ćete s njima živjeti, vi ćete ih svaki dan gledati i vi ste ti čija je odluka kod uređenja doma ionako najvažnija.

Izvor: www.jutarnji.hr